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The use of soil organic carbon as an indicator of soil degradation

Soil degradation has drawn great attention in soil and land studies over the last decades. The status of soils has been usually analyzed according to their components, focusing on their physical and chemical properties and their changes. However, only recently there have been attempts to aggregate the information into the single concept of soil health, identifying the capability of soil to support the present land use. A healthy soil is in equilibrium with the cover it supports. When this equilibrium is broken, the soil health deteriorates and the soil degrades. The organic carbon content in the soil (SOC) has been proposed to be used as an indicator of the soil health level. Whilst SOC is surely very significant for such assessment, it should not be taken as a comprehensive indicator for all the aspects of soil health

Uso del carbonio organico come indicatore del degrado del suolo

Il degrado del suolo ha suscitato notevole interesse negli studi dei tipi di suoli e terreni. Lo stato del suolo viene solitamente analizzato sulla base dei componenti e, in particolare, delle proprietà fisico-chimiche e le loro eventuali alterazioni. Tuttavia, recentemente si è assistito a tentativi di aggregazione delle informazioni nel concetto unico di salute del suolo, con il quale si intende la capacità del suolo di sostenere l’effettivo uso del terreno. Un suolo sano è in equilibrio con lo strato di copertura che supporta: quando tale equilibrio si rompe, la salute del suolo si deteriora causandone il degrado. Il contenuto di carbonio organico nel suolo (SOC) è stato proposto come indicatore per quantificarne lo stato di salute. Se il SOC è certamente molto importante per tale valutazione, tuttavia non dovrebbe essere considerato come indicatore complessivo per tutti gli aspetti della salute del suolo

Riccardo Biancalani, Monica Petri, Sally E. Bunning, Mirella Salvatore, Francesco N. Tubiello

Riccardo Biancalani, Mirella Salvatore, Francesco N. Tubiello - FAO, Climate Energy and Tenure Division, Natural Resources Management and Environment Department

Sally E. Bunning - FAO, Land and Water Division, Natural Resources Management and Environment Department

Monica Petri - FAO, Plant Production and Protection Division, Agriculture and Consumer Protection Department

 

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